MMA staat voor Mixed Martial Arts.
Een vechtsport die constant aan het groeien is en binnenkort de grootste vechtsport van de wereld zal zijn. MMA is een vechtsport waarbij verschillende vechtsporten gecombineerd worden, zoals Braziliaanse Jiu Jitsu, worstelen, karate, kickboksen, judo en boksen. Het bijzondere aan MMA is dat zowel staand als op de grond gevochten mag worden.

Ultimate Fighting
De wortels van MMA liggen in Griekenland, Japan en Brazilië. In 1993 bracht de Gracie familie MMA naar de Verenigde Staten en daar werd het eerste UFC evenement georganiseerd. UFC staat voor Ultimate Fighting Championship en is de grootste en bekendste organisatie van de wereld met de beste vechters.
Toen de UFC net begon wist nog niemand wat MMA precies was. Vechters specialiseerden zich in één vechtstijl en dat leverde interessante partijen op. Boksers namen het op tegen worstelaars en karateka’s stonden in de ring met jiu jitsu zwartebanders. Tegenwoordig is dat anders en trainen MMA-vechters meerdere stijlen. De bekendste stijlen zijn kickboksen, worstelen en Braziliaans jiu jitsu.

Regels
Er bestaan veel misverstanden over de regels van het MMA. Mensen denken dat alles mag, maar klopt helemaal niet. Anders zou het geen sport genoemd kunnen worden.
Een partij bestaat uit drie ronden van elk vijf minuten lang (kampioensgevechten vijf ronden) en er kan op meerdere manieren gewonnen worden. De belangrijkste zijn:
-Knockout (KO): als een vechter het bewustzijn verliest, verliest hij de partij.
-Technische Knockout (TKO): als een vechter niet meer in staat is om zich intelligent te verdedigen kan een scheidsrechter beslissen de partij te stoppen. Dit kan ook in samenspraak of op advies van de ringdokter, die besluit dat een vechter teveel schade op heeft gelopen.
-Submission: Als een vechter tijdens het gevecht afklopt of verbaal opgeeft, verliest hij via submission.
–Besluit: Als er na drie ronden nog geen winnaar is, gaat het gevecht naar de jury. Drie juryleden geven hun oordeel en de vechter met de meeste juryleden achter zich, wint de partij. Elke ronde wordt gescoord met het zogenoemde ’10-point must system’, geadopteerd uit het boksen. Elke ronde wijst de jury een winnaar aan en geeft die vechter tien punten, waarna de tegenstander negen punten of minder krijgt (afhankelijk van de mate waarop). Tot slot worden alle punten bij elkaar geteld en komt er een winnaar uit.